Smjernice USPTO za pronalaske potpomognute umjetnom inteligencijom

 

Ured za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) objavio je smjernice kojima se pojašnjava patentibilnost pronalazaka potpomognutih umjetnom inteligencijom, dostupne na sljedećem linku: https://www.federalregister.gov/documents/2024/02/13/2024-02623/inventorship-guidance-for-ai-assisted-inventions

„Patentni sistem je razvijen kako bi potaknuo i zaštitio ljudsku genijalnost i ulaganja potrebna za prevođenje te genijalnosti u tržišne proizvode i rješenja“, izjavila je tim povodom Kathi Vidal, podtajnica Ministarstva trgovine za intelektualno vlasništvo i direktorica USPTO-a. „Patentni sistem takođe potiče razmjenu ideja i rješenja kako bi drugi mogli nadograđivati. Smjernice uspostavljaju ravnotežu između dodjele patentne zaštite za promoviranje ljudske domišljatosti i ulaganja u pronalaske potpomognute umjetnom inteligencijom, a pritom ne zadržavaju nepotrebno inovacije za budući razvoj. Smjernice to čine prihvatanjem upotrebe umjetne inteligencije u inovacijama i fokusiranjem na ljudski doprinos.”

Smjernice jasno pokazuju da pronalasci potpomognuti umjetnom inteligencijom nisu kategorički nepatentabilni. Smjernice pružaju uputstva ispitivačima i zainteresiranim stranama na koji način utvrditi je li ljudski doprinos inovaciji dovoljno značajan da se kvalificira za patent kada je AI također doprinijela. Nadovezuju se na postojeći okvir pronalazaštva dajući uputstva ispitivačima i podnosiocima zahtjeva o određivanju ispravnog naziva pronalazača koji će biti imenovan u patentu ili patentnoj prijavi za pronalaske koje su stvorili ljudi uz pomoć jednog ili više AI sistema. Navodi se da se patentna zaštita može tražiti za pronalaske u kojima je čovjek dao značajan doprinos pronalasku.

Da bi dodatno pomogli ispitivačima USPTO-a i podnosiocima zahtjeva u njihovom razumijevanju ovih smjernica, primjeri hipotetskih situacija o tome kako bi se smjernice mogle primijeniti dostupne su na web stranici s resursima vezanim uz umjetnu inteligenciju, saopćio je USPTO.