Наставак едукације кључних домаћих институција о правима интелектуалне својине уз подршку Европске уније

 

Мостар, 29. фебруар 2024. – У протекле двије седмице, Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у сарадњи са пројектом „Подршка ЕУ правима интелектуалне својине у БиХ“ који финансира Европска унија, успјешно је одржао два семинара за јачање права интелектуалне својине у земљи. Ови семинари су одржани у Мостару, а били су намијењени агенцијама за спровођење закона, односно тржишним инспекторима и царинским службеницима.

Семинари су учесницима пружили конкретне увиде у питање права интелектуалне својине, као и практичне препоруке које ће им бити од велике користи у свакодневном обављању службе. Учесницима је пружена могућност да се упознају са савременим алатима и методама поступања у борби против кривотворене и пиратске робе која не задовољава основне стандарде безбједности, јер као таква може да нанесе велику штету материјалним добрима или здрављу корисника такве робе.

Царинска контрола и инспекције су од кључног значаја у поступању са правима интелектуалне својине јер помажу у спречавању ширења фалсификоване и пиратске робе, штите јавно здравље и безбједност, подстичу иновације и креативност, осигуравају усклађеност са међународним трговинским законима, одвраћају незаконите активности и одржавају повјерење потрошача. Ови напори захтијевају уску сарадњу између влада, међународних организација и приватног сектора да би били ефикасни.

Пружајући потребну експертизу и подршку Институту за интелектуалну својину и креативним индустријама у БиХ,  Европска унија доприноси усклађивању законодавства са европским стандардима  и побољшању конкурентности и иновативности економије у земљи.

„Пројекат Подршка ЕУ правима интелектуалне својине у БиХ наглашава посвећеност Европске уније у помоћи Босни и Херцеговини у подизању њеног оквира интелектуалне својине да би се постигли европски стандарди. Чврст оквир интелектуалне својине је од виталног значаја  за економски и иновативни раст земље. Семинари су неизоставан дио свеобухватне подршке овом сектору, јер интензивно радимо на едукацији кључних домаћих институција и тиме утиремо пут за просперитетнију будућност у складу са европским праксама,“ овим поводом изјавио је Миодраг Марковић, вођа пројектног тима.