Smjernice USPTO za izume potpomognute umjetnom inteligencijom

 

Ured za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) objavio je smjernice kojima se pojašnjava patentibilnost izuma potpomognutih umjetnom inteligencijom, dostupne na sljedećoj poveznici: https://www.federalregister.gov/documents/2024/02/13/2024-02623/inventorship-guidance-for-ai-assisted-inventions

„Patentni sustav je razvijen kako bi potaknuo i zaštitio ljudsku genijalnost i ulaganja potrebna za prevođenje te genijalnosti u tržišne proizvode i rješenja“, izjavila je tim povodom Kathi Vidal, podtajnica Ministarstva trgovine za intelektualno vlasništvo i direktorica USPTO-a. „Patentni sustav također potiče razmjenu ideja i rješenja kako bi drugi mogli nadograđivati. Smjernice uspostavljaju ravnotežu između dodjele patentne zaštite za promicanje ljudske domišljatosti i ulaganja u izume potpomognute umjetnom inteligencijom, a pritom ne zadržavaju nepotrebno inovacije za budući razvoj. Smjernice to čine prihvaćanjem upotrebe umjetne inteligencije u inovacijama i fokusiranjem na ljudski doprinos.”

Smjernice jasno pokazuju da izumi potpomognuti umjetnom inteligencijom nisu kategorički nepatentabilni. Smjernice pružaju upute ispitivačima i zainteresiranim stranama na koji način utvrditi je li ljudski doprinos inovaciji dovoljno značajan da se kvalificira za patent kada je AI također doprinijela. Nadovezuju se na postojeći okvir izumiteljstva dajući upute ispitivačima i podnositeljima zahtjeva o određivanju ispravnog naziva izumitelja koji će biti imenovan u patentu ili patentnoj prijavi za izume koje su stvorili ljudi uz pomoć jednog ili više AI sustava. Navodi se da se patentna zaštita može tražiti za izume u kojima je čovjek dao značajan doprinos izumu.

Da bi dodatno pomogli ispitivačima USPTO-a i podnositeljima zahtjeva u njihovom razumijevanju ovih smjernica, primjeri hipotetskih situacija o tome kako bi se smjernice mogle primijeniti dostupne su na web stranici s resursima vezanim uz umjetnu inteligenciju, priopćio je USPTO.