Мостар: Одржана презентација софтверске платформе за унос и размјену података о спровођењу права интелектуалне својине у БиХ

 

Мостар, 21. фебруара 2024. – У згради заједничких институција БиХ у Мостару данас је одржана презентација софтверске платформе за унос и размјену података о спровођењу права интелектуалне својине (ПЕРП – Портал за електронску размјену података) у Босни и Херцеговини.  

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, уз подршку Европске уније кроз пројекат „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у Босни и Херцеговини“ и у сарадњи са институцијама надлежним у подручју стицања и спровођења права интелектуалне својине у БиХ, већ двије године ради на развоју софтверске платформе, која је сада у завршној фази.

Институт је до сада у неколико наврата организовао онлајн презентацију софтвера, а циљ данашње презентације био је окупити и повезати све укључене контакт особе у институцијама, представнике компаније ОРКА д.о.о Сарајево, која је задужена за имплементацију, те особе из Института које су ангажоване као координатори.

Поздравни говор учесницима састанка упутио је директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо, након чега су представљене кључне функционалности и предности платформе која омогућује сигурну комуникацију свих укључених страна са циљем ефикасног спровођења права интелектуалне својине у Босни и Херцеговини.

Развој платформе подржао је пројекат „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у Босни и Херцеговини“, који финансира Европска унија. Пројекат ради на изградњи капацитета БиХ институција одговорних за заштиту и спровођење права интелектуалне својине кроз побољшање сарадње међу њима, измјени прописа који се односе на интелектуалну својину и њихово даљње усклађивање са европском правном тековином, као и на подизању свијести о интелектуалној својини међу широм јавности.