Укључивање академске заједнице у дискусије о интелектуалној својини кључно је за иновације и напредак БиХ према Европској унији

 

Мостар, 28. фебруара 2024. – Семинари под називом „Интелектуална својина на Универзитету“ одржани су током мјесеца фебруара на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, у оквиру пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у Босни и Херцеговини“, који финансира Европска унија, са циљем професионалног усавршавања и унапређења интелектуалне својине у Босни и Херцеговини.

 „Укључивање академске заједнице у дискусије о интелектуалној својини од виталног је значаја за Босну и Херцеговину на пута према ЕУ. Академска заједница у БиХ игра кључну улогу у стварању иновација и истраживања, те доприноси интелектуалном и културном капиталу земље. Њихово укључивање у усклађивање прописа о интелектуалној својини са ЕУ стандардима не само да осигурава усклађеност са европским нормама, него и узима у обзир јединствени друштвено-економски и културни контекст БиХ. Стога је неопходно да академска заједница буде активно укључена у ове дискусије за потицање окружења које подржава иновације, културно обогаћивање и економски напредак у земљи“, саопштено је из Пројекта.

„Европска унија финансира овај пројекат како би пружила подршку Босни и Херцеговини у усклађивању законодавства са европском правном тековином, побољшању конкурентности и иновативности привреде у БиХ, кроз пружање неопходне експертизе и подршке Институту за интелектуалну својину и креативним индустријама у БиХ“, казао је вођа тима Пројекта, Миодраг Марковић.

Према његовим ријечима, развој сваког савременог друштва почива и на потицању интелектуалне својине, а посвећеност интелектуалном раду, науци и иновацији мора бити институционално подржана. ,,Неопходно је да се препозна непроцјењив допринос иноватора и истраживача у свим сферама, а посебно на универзитетима, који са устрајношћу и интелектуалним поштењем раде свој посао како би створили нове и боље производе и услуге, заштитили своју интелектуалну својину и сачували академски интегритет“, поручио је Марковић и нагласио да су ови семинари још један важан корак на путу разумијевања и поштовања заштите права интелектуалне својине.

Центар за развој и подршку истраживању на Универзитету у Бањалуци проводи активности које доприносе подизању свијести о заштити интелектуалне својине. „Када је ријеч о интелектуалној својини на Универзитету у Бањалуци, односно активностима које је на том пољу реализовао Центар за развој и подршку истраживању, у ранијем периоду фокус смо стављали на патентирање и заштиту ауторских права, а тема овог семинара била је заштита рачунарских програма и поступак патентирања компјутерски имплементираних проналазака, а што је веома значајно за све наше наставнике и сараднике“, казао је виши стручни сарадник за развој и предузетништво Предраг Говедарица, који је и задужен за послове интелектуалне својине на Универзитету.

Овим поводом, из Ректората Универзитета у Источном Сарајеву навели су да је Универзитет у Источном Сарајеву посвећен мисији заштите права интелектуалне својине која настану из научноистраживачког/умјетничког рада њихових наставника и сарадника, односно стваралаца интелектуалних творевина, те закључили да су креативност и иновативност покретачи развоја и напретка сваког друштва и зато их треба заштитити и потицати.