Одржан семинар за тржишне инспекторе у БиХ о спровођењу права интелектуалне својине

 

Мостар, 22. фебруара 2024. – Семинар за тржишне инспекторе у Босни и Херцеговини о спровођењу права интелектуалне својине одржан је од 19. до 22. фебруара у Мостару, у организацији пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у Босни и Херцеговини“, који финансира Европска унија.

Првог дана семинара, представници тржишних инспектората у БиХ упознати су са правима интелектуалне својине, разлозима за спровођење тих права, врстама остваривања права и грађанском спровођењу права интелектуалне својине.

Теме другога дана семинара биле су повреде права интелектуалне својине у материјалним прописима и инспекцијски надзор, прекршајни налог и првостепени поступак пред прекршајним судом, кривична дјела против интелектуалне својине, истрага и прикупљање доказа, ток кривичног поступка, а презентована је и статистика спровођења права интелектуалне својине.

Трећег дана семинара, тржишни инспектори могли су чути савјете за препознавање кривотворене робе, презентовани су им поступци прегледа робе, узорковања и фотографирања узорака, као и модели међуагенцијске и међународне сарадње.

Посљедњег дана семинара говорило се о сарадњи са носиоцима права, анализи ризика и поступку у вези са сумњивом робом.

Свих дана семинара била је омогућена расправа и питања у вези са наведеним темама.