Смјернице УСПТО за проналаске потпомогнуте умјетном интелигенцијом

 

Завод за патенте и жигове Сједињених Држава (УСПТО) објавио је смјернице којима се појашњава патентибилност проналазака потпомогнутих умјетном интелигенцијом, доступне на сљедећем линку: https://www.federalregister.gov/documents/2024/02/13/2024-02623/inventorship-guidance-for-ai-assisted-inventions

„Патентни систем је развијен како би потакнуо и заштитио људску генијалност и улагања потребна за превођење те генијалности у тржишне производе и рјешења“, изјавила је тим поводом Кати Видал, подсекретар Министарства трговине за интелектуалну својину и директорка УСПТО-а. „Патентни систем такође потиче размјену идеја и рјешења како би други могли надограђивати. Смјернице успостављају равнотежу између дођеле патентне заштите за промовисање људске домишљатости и улагања у проналаске потпомогнуте умјетном интелигенцијом, а притом не задржавају непотребно иновације за будући развој. Смјернице то чине прихватањем употребе умјетне интелигенције у иновацијама и фокусирањем на људски допринос.”

Смјернице јасно показују да проналасци потпомогнути умјетном интелигенцијом нису категорички непатентабилни. Смјернице пружају упутства испитивачима и заинтересираним странама на који начин утврдити је ли људски допринос иновацији довољно значајан да се квалифицира за патент када је АИ такођер допринијела. Надовезују се на постојећи оквир проналазаштва дајући упутства испитивачима и подносиоцима захтјева о одређивању исправног назива проналазача који ће бити именован у патенту или патентној пријави за проналаске које су створили људи уз помоћ једног или више АИ система. Наводи се да се патентна заштита може тражити за проналаске у којима је човјек дао значајан допринос проналаску.

Да би додатно помогли испитивачима УСПТО-а и подносиоцима захтјева у њиховом разумијевању ових смјерница, примјери хипотетских ситуација о томе како би се смјернице могле примијенити доступне су на веб страници с ресурсима везаним уз умјетну интелигенцију, саопштио је УСПТО.